neděle 1. listopadu 2015

Podzim v Oslu

Jelikož si nejeden z našich čtenářů stěžoval, že jsme sem dlouho nic nenapsali, rozhodli jsme se to změnit. Anežka připravila nekrátký příspěvek o východní Evropě. No a abychom sem po tak dlouhé pauze nedali rovnou takovou pecku, budeme náš pomalu zamrzající blog rozehřívat postupně. Konec konců, takhle na konci podzimu potřebuje zahřát skoro každý. K teplému podzimnímu čaji tedy nabízíme pár norských podzimních fotek.

Stmívá se nám tu sice už poměrně brzy, ale ta chvíle před setměním často stojí za to. Nebe je někdy jako cukrová vata, jindy zase hoří.

Podzimní klasika je k nalezení i tady. Vlastně je to tu hodně podobné jako v ČR, akorát to začlo (a už skončilo :) dřív.

Anežka v celé své kráse u jezera kousek od našeho bydlení.

Země se ukládá k zimnímu spánku. Brzy budeme muset naše procházky omezit, protože tady bude sníh.

Pořízeno 18. října odpoledne na slunné lesní pasece. Prostě někdy, kdy byste zamrzlou vodu v Česku hledali mimo mrazák marně.

Tohle není norský způsob přepravy vozidel přes turistické oblasti. Ani se ta paní nezbláznila, jak mě poučil kolega. "To je přeci úplně normální, trénuješ na výpravu k severnímu pólu, ne!" ... no, jasně... akorát u nás na to moc lidí netrénuje...

Poznej lesní stavbu na obrázku. Co to jde Anežka zkoumat? Ne, není to rozledna, ani posed.

Ta stejná stavba z druhé strany střechy. Někteří už asi tuší...

Tadá, a je to venku. Ano, tohle si v ČR po lesích nestavíme. Starý, teď už nepoužívaný, skokanský můstek. I kdyby v doskočišti nerostly keře, tak jak mě kolega poučil, skočit z tohohle s moderní výbavou a technikou skákání znamená doletět suverénně do těch stromů na druhé straně údolí.

Přípravy na zimní sezónu jsou v plném proudu, sedačky osazeny.

Straky si dělají zásoby na zimu.

I borůvčí už definitivně opadalo. A to včetně borůvek, které nikdo neposbíral a kterých tu bylo stále hodně.

A tráva se oblékla do jiskřivých šatů. (Pro ty méně romantické duše: Vlezavé vlhko na poloshnilé trávě po kolena.)

Šípky na čaj nevhodné, ale oku lahodící.

Jeřáby jsou jako stromy v téhle obasti docela typické.

Tak to byla kratičká exkurze z posledních týdnů našeho podzimu. A příště se tedy těšte na malý exkurz do východní Evropy. A nebo střední? :-)

2 komentáře:

  1. ad ty pneumatiky... ani bys neveril, kolik se takovych blaznu tady posledni dobou nachazi... Netrenuji na vypravu k severnimu polu, ale na Spartan Race :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, díky za rozšíření obzorů, to jsem neměl tušení. Pro mě ta paní tady byla absolutní novinka, bylo mi blbé na ní začít ukazovat prstem a foťák jsem vytahoval v potají, když už přecházela :)

      Vymazat